טיפול בטנק בשעת מלחמה
במבצע ‘חומת מגן’ התקשר אלי תלמיד ישיבתנו, וסיפר לי כי הם היו עד כה ברמאללה, והוציאו כמה מהם להפסקה לכמה ימים בבסיס. לפני שבת, הודיעו להם שהם יצטרכו במהלך השבת לעשות טיפולים בטנק. הטנק המדובר היה ממילא מושבת, וגם לאחר הטיפולים לא ניתן היה להשתמש בו מיידית. לאור זאת, ביקש תלמידנו לחזור לרמאללה ולהתחלף עם מישהו אחר (דבר הראוי להערכה, למרות שיש לדון האם יש יתרון בכך שמחליפים עם חייל שאיננו שומר תורה ומצוות, ואכמ”ל). המ”פ לא הסכים, ולכן שאל אותי תלמידנו מה לעשות.
הוריתי לו לטפל בטנק בשבת. אמנם, בדרך כלל אין לעשות טיפול בטנק בפעילות שגרתית, אולם במצב הנוכחי ברור שניתן לעשות טיפול בטנק. למרות שהטנק מושבת כעת (ויש להם כעת טנקים חילופיים), הרי שהדבר מקצר את ההכנות לתיקונו, ובשעת מלחמה אין לדעת כמה טנקים יצטרכו, ובאיזו דחיפות יצטרך טנק זה להיות בשדה הקרב[1].
אף על פי כן יש להדגיש, שגם במלחמה צריך להשתדל שלא לדחות טיפולים דווקא לשבת, אלא להיפך – לנסות ולקיימם דווקא שלא בשבת כשאין סיבה מבצעית.
אימוני חיילים
כמו בטיפול בטנקים, כך גם ביחס לאימון של החיילים. את האימונים הראשונים במבצע ‘חומת מגן’ לא ניתן היה לדחות, והיה צריך לבצעם בשבת. אולם, ככל שהמבצע מתארך, ויודעים מראש על הצורך בהחלפת חיילים, יש לתכנן את הדברים כך שאימונים לא יתבצעו בשבת (משיחות עם גורמים צבאיים בכירים, מתברר שאכן יש אימונים שניתן בהחלט לבצע שלא בשבת). אמנם, גם אם היה תכנון לקוי, הרי שאם כעת יש צורך בחיילים מיד לאחר השבת לפעילות מבצעית, ניתן לבצע את האימון.
בכל מקרה, כאשר יש זמן כדאי להיות בקשר עם הרבנות הצבאית. הרבנות עוסקת רבות בעניינים הלכתיים נרחבים, ובמציאת פתרונות מציאותיים.
___________________
[1] לאחר כתיבת דברים אלו, הגיע תלמיד זה לביקור בישיבה. הוא סיפר לי, שהם סיימו את הטיפולים בשעה שתיים לפנות בוקר (בשבת). מיד אח”כ טיפלו אנשי מקצוע ביתר הדברים שהשביתו את הטנק, ובאמצע השבת יצא הטנק בחזרה לפעילות מבצעית!