כיצד מתרחש בישול במיקרוגל?
בישול במיקרוגל הוא תופעה ייחודית, שאינה דומה לכל בישול אחר. פרופ’ זאב לב (תחומין ח’, עמ’ 27) מונה שלושה סוגי בישול המופיעים בגמרא, ומדגיש את ההבדל בינם ובין אופן הבישול והחימום במיקרוגל:
בש”ס מובאים שלושה סוגי בישול…: א. צלי: בשר הנצלה באש מגולה. ב. בישול: התבשיל מתבשל בתוך נוזל שנמצא בקדירה, והאש מתחת הקדירה… ג. צלי קידר: הבשר מתבשל בתוך המיץ והשומן שלו שנפרש בזמן החימום.
הבישול בתנור מיקרוגל אינו מתבצע באף אחד מאופנים הללו. הקרינה נבלעת בנוזל או בשומן שבתוך התבשיל ומחממת אותו. הנוזל הפנימי החם מחמם את החלק המוצק, שאינו בולע את הקרינה.
כלומר, בניגוד לתנור, שבו הכלי (והמאכל) מתחמם מהאש שבתנור, במיקרוגל מתרחש תהליך הפוך: גלי המיקרוגל מחממים ישירות את הנוזלים שנמצאים במאכל, והמאכל הוא שמחמם את הכלי. גלי המיקרוגל כשלעצמם אינם מחממים את הכלי.
דין ‘זיעה’ במיקרוגל
ישנם דיונים רבים כיצד להתייחס לבישול במיקרוגל ביחס לתחומים שונים: בישול בשבת, בישולי נכרים ועוד. מה דינו לגבי בשר בחלב?
כפי שראינו בפינה העוסקת בתנור, הבעיה המרכזית בתנור היא האדים העולים מן המאכל ונבלעים בדפנות התנור, שעלולים להטריף את התנור ואת המאכלים הנאפים בו. בדומה לתנור, גם במיקרוגל ישנם אדים העולים מן המאכל המתבשל בו. מצד אחד, ייתכן שיש כאן דין קל יותר, כיוון שדפנות המיקרוגל קרות, ולכן ייתכן שהאדים והטיפות המגיעים לדפנות אינן נבלעות בו, ובנוסף בדרך כלל עד שהאדים או הטיפות מגיעים לדופן, הם עצמם מתקררים. פרט לכך, ישנו מאוורר מיוחד במיקרוגל המיועד להוציא את האדים החוצה.
מצד שני, המיקרוגל קטן יותר מתנור (ולכן האדים מרוכזים יותר), השימוש בו בדרך כלל יום יומי, דבר המזמין לכלוך רב יותר ותקלות רבות יותר. כמו כן, בניגוד לתנור שבו כיום כמעט ואין אדים (כי חומו מתפשט בצורה שווה), הרי שבמיקרוגל יש הרבה אדים.
שימוש במיקרוגל למעשה
למעשה יש לנהוג במיקרוגל בדומה לתנור, ולא לחמם או לבשל מאכלים חלביים ובשריים מגולים באותו מיקרוגל, אפילו בזה אחר זה. מהם, אם כן, הפתרונות המאפשרים שימוש במיקרוגל לבשרי ולחלבי?
מבחינה פרקטית, בבתים רבים שבהם משתמשים הרבה במיקרוגל, עדיף לקנות אחד לבשרי ואחד לחלבי. מיקרוגל הוא כלי שבדרך כלל כל בני הבית משתמשים בו, ולכן החשש לתקלות גדול, וגם קשה לשים לב ולנקות אף שאריות בעין של המין הנגדי. לפיכך, כיוון שזהו מכשיר זול – טוב יותר שיהיו שניים כאלו.
עם זאת, מעיקר הדין יש פתרון פשוט כיצד להשתמש במיקרוגל אחד גם לבשרי וגם לחלבי (פתרון זה מועיל גם לכתחילה): יש לכסות כל תבשיל שמכניסים למיקרוגל, בין חלבי ובין בשרי. כיסוי זה איננו משפיע כלל על איכות החימום (כיוון שגלי המיקרוגל עוברים דרך זכוכית או פלסטיק וכדומה), אך הוא מפחית בצורה ניכרת את כמות האדים העולים לחלל המיקרוגל. מאכל פרווה ניתן לחמם ללא כיסוי אפילו אם הוא נמצא בכלי חלבי או בשרי (משום שבפרווה אין חשש גם אם יש מעט אדים).
האם די בכיסוי רק אחד מהמינים?
לגבי תנור כתבנו שיש מקום להקל להשתמש באופן קבוע למין אחד (למשל בשרי) ללא כיסוי, ולכסות היטב כאשר משתמשים במין השני (למשל חלבי). דבר זה אפשרי גם במיקרוגל, אולם במיקרוגל טוב יותר לכסות את שני המינים, מחשש לתקלות (ראו בהמשך). מכל מקום, אם מכסים רק מין אחד יש לכסות את המין השני בשני כיסויים (או לפחות בכיסוי הרמטי). שני הכיסויים אוטמים בצורה טובה יותר את האדים, ובנוסף, הם מונעים תקלות במקרה שנשפך מהמין הגלוי על הצלחת של המיקרוגל.
מאכל פרווה ניתן לחמם ללא כיסוי, אפילו בכלי מהמין המכוסה, אך אם המאכל הפרווה מחומם תוך 24 שעות מחימום המין הפתוח (וגם הפרווה פתוח), אשכנזים לא יוכלו לאוכלו עם המין הנגדי (אלא רק אחריו או לפניו).
האם ניתן להשתמש בכיסוי עם חורים?
ישנם כלים מפלסטיק המיועדים לחימום במיקרוגל, אך יש בהם חורים קטנים. האם ניתן להשתמש בהם?
אם רגילים לכסות את שני המינים נראה שניתן להשתמש במכסה עם חורים קטנים, כיוון שאף אם יוצאים אדים מהמכסה עם החורים הקטנים, בוודאי שאינם נכנסים אליו בחזרה, ולכן הם בוודאי לא ייבלעו במין השני. אם רגילים לכסות רק מין אחד, צריך כאמור שהכיסוי של המין הנגדי יהיה הרמטי ולכן אין להשתמש בכלי עם חורים (אלא אם כן בודקים ורואים שהחורים קטנים כך שלא יוצאים ממנו אדים).
הקפדות נוספות
א. לאחר חימום מאכל מכוסה, אין לפתוח את הכלי בתוך המיקרוגל, אלא להוציאו ולפתוח אותו מבחוץ.
ב. אם נשפכו מאכלים חלביים או בשריים על הצלחת של המיקרוגל, יש לנקות אותה ורק אחר כך לשים עליה צלחת עם המין השני. כמו כן, אין לשים אוכל ישירות על הצלחת, כיוון שנשפכות עליה שאריות בשריות וחלביות (וספרדים יכולים להקל בכך לאחר ניקוי של הצלחת).
לסיכום
הטוב ביותר הוא לרכוש שני מכשירי מיקרוגל – אחד לבשרי ואחד לחלבי, מחשש לתקלות. עם זאת, ניתן לכתחילה להשתמש במיקרוגל לשני המינים אם עוטף כל אחד מהמינים (ניתן להקל ולהשתמש גם בכיסוי שיש בו חורים קטנים). פרווה – ניתן לחמם פתוח (גם אם הוא בכלים בשריים או חלביים).
אם משתמשים בדרך כלל במין אחד, ורק לעתים במין השני, ניתן שלא לכסות את המין שבו משתמשים בדרך כלל, וכאשר מחממים את המין השני לכסות רק אותו. במקרה זה יש להקפיד על כיסוי הרמטי (ולנקות את צלחת המיקרוגל משאריות של המין השני), ועדיף שיהיו שני כיסויים (ובמקרה זה גם אם הצלחת לא היתה נקייה ממש, האוכל כשר).
ניתן להשתמש במיקרוגל טרף אם מכסים היטב בשני כיסויים (במקרה צורך, יש מקום להקל בכיסוי אחד הרמטי, אם צלחת המיקרו נקייה ממש ויבשה, אך לכתחילה עדיפים שני כיסויים, שמא תהיה רטיבות בין הצלחת ובין הכיסוי).